diumenge, 23 d’octubre del 2011

14 d'octubre - Pastís de xocolata

La setmana passada vam anar a passar un dies a casa per celebrar el meu cumpleanys amb la família i també per que segurament seria l'ultima oportunitat que tindria de tornar a veure la meva germana amb panxa abans de que tingués la nena.

Ens hi vam estar molt poquets dies, amb l'agenda ben apretada per poder veure a tothom. Amb la meva germana vam poder estar ben poqueta estona per que encara que sortia de contes sobre el 7 de novembre ja començava a tenir contraccions, aquelles de Braxton-hicks que en diuen, però al menys passaríem tots plegats el vespre del meu cumple a casa dels meus pares!

El meu pare i ma germana han d'anar molt al tanto amb el sucre, no s'han de medicar però han de tenir cura amb el que mengen, així que vaig decidir fer aquest pastís de xocolata negra, recepta Jaimie Oliver però fet amb fructosa.

A les nou del vespre ens truca el meu cunyat per dir-nos que la meva germana ha trencat aigües i que ens mantindrà informats! La veritat és que em vaig disgustar una mica, segurament seria un part de vint hores i no veuria ni a ma germana ni a la nena (això és el que jo em pensava que passaria), perquè agafàvem l'avió de tornada l'endemà al migdia, però encara tenia l'esperança de que li diguessin, que encara tenia per rato i que se n'anés a sopar (els meus pares viuen a 5 minuts de l'hospital).

Al cap d'una estona ens torna a trucar, que la cosa va endavant i que se l'emporten a quiròfan. Doncs res, vam començar a sopar, què havíem de fer tu.

A les 23:45 l'Emma ja estava aquí, el part més ràpid de la història i el mateix dia que la seva tia Irma! A mi m'agrada pensar que va sortir disparada per que volia veure'm abans de que marxés.

Es molt petita, super guapa i em fa molta il.lusió que hagi nascut el mateix dia que jo.



Us passo la recepta del pastís. Les quantitats de la massa no les entenc gaire bé, a mi em va sortir moltíssima, crec que vaig congelar més de la meitat.

Per la base:

325 gr mantega
110 gr fructosa o 225 sucre
1 pessic de sal
565 farina
3 ous
65 gr cacau en pols
ratlladura de taronja (opcional)

Pel farcit:


200 ml de llet
1/2 terrina creme friache
30 gr fructosa o 65gr sucre 
350 gr xocolata negra 70% 
2 ous


Primer de tot greixar un motlle de 28 cm de diàmetre amb un xic de mantega.


Per fer la base, barregem la mantega, fructosa i sal fins que quedi cremós, afegirem la pell de taronja (si en fem servir), ous, cacau i barregem.


Quan la barreja té una textura com d'engrunes l'amassarem fins a formar una bola. No la treballeu massa o us quedarà elàstica, penseu que el resultat final és com de galeta. Enfarinem la bola lleugerament, l'emboliquem amb film i la deixem a la nevera 1/2 hora. Jo com que tenia pressa em vaig saltar aquest pas. La vaig estendre, vaig forrar el motllo i la vaig deixar reposar al congelador 1/2 hora.

Escalfar el forn a 180 C i coure la base uns 15 minuts. Treure del forn i baixar la temperatura q 170 C.

Mentrestant farem el farcit. Posem la llet, creme fraiche i fructosa en una cassola i poc a poc ho portem a ebullició remenant amb cura.

Ho treiem del foc i afegim la xocolata a trossos per que es desfasi, remenem fins que estigui tot ben integrat. Afegim els ous i ho tornem a barrejar. Ja tenim el farcit fet, ho avoquem a la base i ho enfornem durant 15 minuts.

Està cuit quan el centre del farcit sembla que li falti uns minuts per quallar. Penseu que seguirà quallant amb el calor residual.